De Schaatshelm

En de helm? Ik ben even op de zolder gaan zoeken en vond hem natuurlijk. Fotootje gemaakt en het resultaat zie je bovenaan de pagina.

Afgelopen vrijdagavond zat ik net zoals vele schaatsliefhebbers naar de WK schaatsen team pursuit dames en heren te kijken. Nederland presteerde zoals bekend uitstekend. In de commentaren en nabeschouwing werd gesproken over het feit dat alles verandert was. Er was meer op getraind, wetenschap was ingeschakeld om te kijken naar aerodynamica, de positionering en stroomlijn binnen het team, de tactiek zoals wisseltechniek en wie rijd hoe lang op kop. Vervolgens elkaar lichtjes ondersteunen door de hand op de rug van de ander te plaatsen, zodat iedereen zo dicht mogelijk op elkaar blijft. Kortom zoals Mark Tuitert zei, het is volwassen geworden, we snappen het (eindelijk). Het nummer is 20 jaar oud en volop in ontwikkeling.

Een ding viel me in het bijzonder op. Het ging veel over de helm. Speciaal ontwikkeld in windtunnels en de snelste. De helm in de nabespreking bij NOSStudio Sport pontificaal in beeld. Tsja, wanneer hebben we de helm eerder gezien. We gaan even terug naar 1986. Ja je leest het goed 1986. Ruim 35 jaar geleden dus. In die tijd was ik met mijn trainer Jos Geijsel veel bezig met
aerodynamica. Daar was toen best al het een en ander over bekend. In die tijd ontwikkelden we ook een helm, in combinatie met fiets en snelle pak kleding in samenwerking met de Haan wielersport. 

En de helm? Ik ben even op de zolder gaan zoeken en vond hem natuurlijk. Fotootje gemaakt en het resultaat zie je hieronder. Het is zo ongeveer exact dezelfde helm als waar ze nu mee gereden hebben. De helm was er al 35 jaar eerder. Het lijkt erop dat de helm opnieuw uitgevonden is.

Portret Axel Koenders

Axel Koenders

“Als spreker & sportinstructeur/-adviseur ligt mijn focus vooral op het adviseren hoe jij je goed kunt voorbereiden op 1 of meerdaagse duursportevenementen al dan niet in combinatie met een clinic of hoe je met eenvoudige beweging- en voedingstips, toch een gezonde leefstijl kunt bereiken.”